Jean_Bosco_Safari_©_Jonathan_Ramael-5.jp

© Jonathan Ramael

"De rilling van het licht wast

de rivier schoon"

- Eugène Fromentin

LOCATIE

Fromentinstraat, aan CC Ter Schelde

MATERIAAL

Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR 

Jean Bosco Safari

Muzikant en striptekenaar

Benieuwd? 

Lees de tekst van Jean Bosco Safari

in het boek 'Citaat op Straat'.

Eugène Fromentin is zoals zijn Franse collega’s Theophile Gautier en  Jules Michelet vrij onbekend in onze contreien, toch kregen ze alle drie in 1957 een straat op Linkeroever naar zich genoemd. De Fromentinstraat is een zijstraat van de Thonetlaan ter hoogte van de jachthaven. Ze is vooral bekend door het Katrinahof dat er gevestigd is.

 

Eugène Fromentin (1820-1876) was in alle opzichten een gevoelige romantische ziel die heel zijn leven lang zweefde tussen pen en penseel. Hij was de zoon van een dokter in de Franse havenstad La Rochelle, studeerde rechten in Parijs en leek voorbestemd voor een hoge functie in de magistratuur. Maar de vroege dood van zijn jeugdliefde, de Creoolse Jenny-Léocadie Chessé, was een emotionele genadeslag die hij nooit te boven zou komen. Hij vond troost in de schilderkunst, trok naar Algiers, Egypte en Italië, reizen waaraan we levendige, intelligente reisbeschrijvingen en exotische schilderijen te danken hebben.

 

Een reis naar Nederland en België in 1875 verschafte hem indrukken voor Les maîtres d’autrefois, een kunsthistorische studie over Vlaamse en Oudhollandse meesters, een knap geschreven boek waardoor hij een van de meest vooraanstaande kunsthistorici van zijn tijd werd.

 

Zijn enige zuiver literaire werk Dominique (1863) is een sleutelroman waarin hij zijn jeugdliefde terug tot leven wekt. De extreem gevoelige personages handelen in een mysterieuze schemerzone. Op die manier brengt Fromentin de melancholische, enigmatisdche en nevelige wereld van zijn jeugd weer tot leven, gesymboliseerd door de herfst, het lievelingsseizoen van de auteur. Dominique is een prachtige illustratie van Le mal du siècle waarin de Franse en Duitse schrijvers zich op het einde van de 19de eeuw wentelden.

 

In zijn laatste levensjaar is Fromentin kandidaat voor de Académie Française, maar de stemming eindigt met één stem in het voordeel van de tegenkandidaat. Enkele maanden later sterft hij aan miltvuur.

 

Fromentin heeft  zijn levenslange strijd tussen pen en penseel zelf beschreven in Un été dans le Sahara : La difficulté de peindre avec le pinceau me fit essayer de la plume.

 

Vandaar zijn picturale  natuurbeschrijvingen in Dominique: La rivière avait des frissons de lumière qui la blanchissaient

- Geschreven door Hugo De Ridder

A+.jpg