Bernard_Dewulf_©_Jonathan_Ramael.jpg

© Jonathan Ramael

"Er is geen kerkhof dat niet vol onmisbare kerels ligt"

- Hubert Lampo

LOCATIE

Hubert Lampolaan, hoek met Blancefloerlaan

MATERIAAL

Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR 

Bernard Dewulf

Auteur

Benieuwd? 

Lees de tekst van Bernard Dewulf

in het boek 'Citaat op Straat'.

De Hubert Lampolaan is de tweede hoofdstraat  van de nieuwe Regattawijk. Samen met Hugues Pernath en straks met Jef Geeraerts houdt Antwerpen de literaire naamgeving op Linkeroever in ere. De Vlaamse schrijver Hubert Lampo (1920-2006) had allicht liever een straat gekregen op de Antwerpse rechteroever die een prominente rol speelde als decor voor zijn romans.

 

De schrijver werd geboren in de Beerschotstraat in de wijk Het Kiel en groeide op in een socialistisch gezin. Hij was niet gedoopt wat in die jaren zeer ongewoon was. Hij behaalde het diploma van onderwijzer in 1937. De economische crisis, de opkomst van het fascisme en de oorlogsgruwelen zullen zijn later werk tekenen. Lampo was korte tijd  leraar maar stapte over naar de  Volksgazet waar hij snel uitgroeide tot een veelgelezen cultureel journalist. In 1965 werd hij hoofdinspecteur van de Openbare Bibliotheken.

 

Lampo schreef meer dan veertig romans, dertig essays, novellen en toneel waarvan velen in verscheidene Europese talen werden vertaald. Hij ontving 25 literaire prijzen en onderscheidingen.

 

Lampo was waarschijnlijk de meest gelezen auteur in de middelbare scholen van  Vlaanderen. Zijn boek De komst van Joachim Stiller (1959) was jarenlang verplichte lectuur op colleges en lycea. Het boek kende 44 herdrukken en een twintigtal vertalingen. De verfilming ervan in 1976 door Harry Kümel oogstte hoge kijkcijfers op de Vlaamse en Nederlandse televisie. Het boek was een hoogtepunt van het magisch realisme dat Lampo meesterlijk bespeelde. Deze stroming slaagt erin paranormale verschijnselen, eigenschappen en gebeurtenissen zo te verwoorden dat de lezer de meest wonderlijke ongerijmdheden een tijdlang voor waarheid aanneemt en slikt.

 

In de jaren ’60-70 was Lampo een alom gevierd schrijver. Op de  Boekenbeurzen (toen nog zonder kookboeken), behoorde hij jarenlang tot de toppers. Titels als: Hermione betrapt, De goden moeten hun getal hebben, Een geur van sandelhout, De prins van Magonia…doen bij vijftigplussers ongetwijfeld een belletje rinkelen.  Maar gaandeweg werd de schrijver steeds vaker door literaire critici verguisd omwille van zijn naïeve stijl en verhaallijnen. Lampo maakte er geen geheim van dat zich hij door die aanzwellende kritiek ten zeerste miskend en gekrenkt voelde. Op latere leeftijd verliet Hubert Lampo Antwerpen voor de Kempen. De dood van zijn vierde vrouw trof hem zeer. Op 85 jaar overleed hij in een bejaardentehuis in Essen.

Hubert Lampo beschreef in het boek ‘De vingerafdrukken van Brahma’ een personage Jeronimus van Swyndrecht, van wie de geliefkoosde zin nu op een stoeptegel staat.

- Geschreven door Hugo De Ridder

A+.jpg