Saskia_De_Coster_©_Jonathan_Ramael.jpg

© Jonathan Ramael

"Het genoegen van zoveel mogelijk goeds

te zeggen"

- Jules Persijn

LOCATIE

Juul Persijnstraat, hoek met Lode Zielenslaan

MATERIAAL

Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR 

Saskia de Coster

Auteur

De Juul Persijnstraat is een zijstraat van de Lode Zielenslaan.

 

Vlaams criticus en literair historicus Julius Persijn (1878-1933) studeerde filosofie te Rome en germanistiek in Leuven. Hij was docent aan de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen en de Handelshogeschool in Antwerpen en hoogleraar algemene literatuurgeschiedenis aan de Gentse universiteit

 

Tijdens zijn docentschap  schreef hij essays, gedichten en monumentale biografische studies.  Door woord en geschrift  oefende hij een diepgaande invloed uit op een hele generatie katholieke intellectuelen.

 

Persijns naam blijft verbonden aan Dietsche Warande en Belfort dat onder zijn leiding uitgroeide tot een toonaangevend, katholiek literair tijdschrift.

 

Bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog vluchtte de 36-jarige Persijn naar Engeland en vandaar naar Nederland waar hij les gaf aan uitgeweken Belgen.

 

Na de oorlog werden zijn diensten aan de universiteit niet langer op prijs gesteld en werd hij ontslagen. Hierop volgde een bittere strijd voor academisch eerherstel. Dat lukte uiteindelijk en Gent bood hem een leerstoel in de Letteren en Wijsbegeerte aan. Toch had de jarenlange strijd Persijn geestelijk uitgeput. Depressief en in de war verliet hij op 10 oktober 1933 zijn huis in Broechem. Twee dagen later werd zijn lichaam gevonden in een nabijgelegen regenput.

- Geschreven door Hugo De Ridder

Benieuwd? 

Lees de tekst van Saskia de Coster

in het boek 'Citaat op Straat'.

A+.jpg