Veerle_Dobbelaere_©_Jonathan_Ramael-4.jp

© Jonathan Ramael

"Want liefde

is hemel. En hemel is liefde"

- Walter Scott

LOCATIE

Walter Scottstraat 2

MATERIAAL

Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR 

Veerle Dobbelaere

Actrice, ICF life & mental coach

Benieuwd? 

Lees de tekst van Veerle Dobbelaere

in het boek 'Citaat op Straat'.

De Walter Scottstraat bereik je via het Farneseplein en de Giucciardinistraat. De straatnamencommissie heeft daar een zestiendeeuwse Spaanse veldheer Alexander Farnese, zijn tijdgenoot de Italiaanse koopman Lodovico Giucciardini en een Schotse edelman kriskras naast mekaar gelegd.

 

De Schotse schrijver  sir Walter Scott (1771-1832) werd geboren in Edinburgh als zoon van een procureur. Hij was een geboren verteller. Nog jong interesseerde hij zich voor de oude verhalen en balladen uit de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Hij studeerde rechten en kunst en werd advocaat.  Op zijn dertigste publiceerde hij zijn eerste grote werk Minstrelsy of the Scottisch Border.

 

Scott richtte dan een eigen drukkerij en uitgeverij op die na korte tijd  in financiële moeilijkheden kwam. Om den brode schreef hij dan een reeks werken van ongelijke waarde onder allerlei schuilnamen.

 

Op zijn 55ste trad Scott uit de anonimiteit, hij was inmiddels tot baronet geadeld en werd bij het publiek bekend als Sir Walter Scott.

 

Scott bezocht Frankrijk in 1826 om materiaal te verzamelen voor zijn werk  Life of Napoleon  dat werd uitgegeven in 9 volumes.

 

Scott wordt terecht de vader van de historische roman genoemd. Zijn werk inspireerde vele striptekenaars, makers van tv-reeksen en cineasten. Vele van zijn  boeken kwamen op het witte doek o.m. Ivanhoe (met Elisabeth Taylor), The Adventures of Quentin Durward (met Robert Taylor), King Richard and the Crusaders enz.

 

Sir William Scott stierf berooid en zijn erfgenamen moesten zijn schulden vereffenen  door de verkoop van zijn auteursrechten.

 

Als dichter verkreeg Scott vooral faam door de publicatie van The lay of the last Ministrel-1805, over een oude legende uit de grensstreek met het prachtige vers:

Love rules the court, the camp, the grove

And men below, and saints above;

For love is heaven and heaven is love.

 

- Geschreven door Hugo De Ridder

A+.jpg