Joke Van Leeuwen.jpg

© Jonathan Ramael

"Humor is de zwemgordel

op de rivier

van het leven"

- Wilhelm Raabe

LOCATIE

Wilhelm Raabestraat, hoek tegenover nummer 19

MATERIAAL

Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR 

Joke van Leeuwen

Auteur, tekenaar en performer

Benieuwd? 

Lees de tekst van Joke van Leeuwen

in het boek 'Citaat op Straat'.

Naast Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich von Schiller is Wilhelm Raabe een minder bekende naam in het zogenaamd Duits kwartier op Linkeroever tegenover de jachthaven. De Wilhelm Raabestraat verbindt de Goethestraat met de Schillerstraat zoals ook de Albrecht Dürerstraat, een Duitse kunstschilder en graveur uit de 15de eeuw, dat doet.

 

Wilhelm Raabe (1831 – 1910) begon op 18 jaar met een boekhandel, was een autodidact en ging op zijn 24ste filosofie en geschiedenis studeren in Berlijn. Daarna vestigde hij zich als onafhankelijk schrijver in Wolfenbüttel, Stuttgart en op zijn 40ste  in Braunschweig.

 

Wilhelm Raabe was een humanist met een sterke afkeer voor huichelarij en sociale ellende. Een van zijn favoriete thema’s was de strijd van de burger om zijn vrijheid. In zijn romans en verhalen waaronder het beroemde ‘Der Hungerpastor’ verwijst hij dikwijls naar de corrupte samenleving en komt hij op voor de minderbedeelden die ook zwaar te lijden hadden onder de Frans-Pruisische oorlog (19 juli 1870 – 10 mei 1871)

 

Raabe leefde zeer teruggetrokken en gold een beetje als een zonderling. Pas veel jaren na zijn dood kreeg hij de welverdiende  erkenning. Momenteel wordt hij beschouwd als een zeer begaafde vertegenwoordiger van het ‘poetischen Realismus’.

 

Waarschijnlijk trok Raabe de aandacht van de straatnamencommissie door zijn boek ‘Die schwarze Galeere’ (1865) dat zich afspeelt rondom het fort van Liefkenshoek (Kallo). Het boek beschrijft hoe de Watergeuzen in 1599 het door de Spanjaarden belegerde Antwerpen probeerden te bevrijden door met hun zwarte galeiboot een deel van de Spaanse vloot los te koppelen en die vervolgens te kapen.

 

Het pessimisme en de daarmee verbonden cultuurkritiek in de vroege werken van Raabe maken in zijn later werk plaats voor meer optimisme, voor wat hij een ‘verzoenende humor’ noemde. Vandaar het gekozen citaat:

 

Humor is de zwemgordel

op de rivier van het leven

- Geschreven door Hugo De Ridder

A+.jpg