Kristien_Hemmerechts_©_Jonathan_Ramael.j

© Jonathan Ramael

"Ik kon ’t je niet genoeg zeggen hoeveel geluk

en ongeluk voortvloeien uit liefdesroes"

- Beatrijs

LOCATIE

Beatrijslaan 2

MATERIAAL

Arduin

Reeds voor Wereldoorlog II had het Antwerpse stadsbestuur, vooral onder impuls van burgemeester Camille Huysmans, literaire plannen met Linkeroever. In de jaren dertig kregen de eerste brede lanen - aangelegd op de met meters zand opgehoogde poldergronden - de naam van middeleeuwse romanfiguren: Beatrijs, Blancefloer en Halewijn (1938), Esmoreit en Gloriant (1939).

 

De Beatrijslaan vertrekt aan het Frederik Van Eedenplein en volgt de Schelde richting Burcht. Voorbij het Galgenweel treft men er het gloednieuwe Forensisch psychiatrisch centrum Antwerpen (nr 96) en het Rode Kruis Opvangcentrum voor Asielzoekers (nr 100). Maar de meeste inwoners kennen de laan van enkele fijne restaurantjes en de watersportverenigingen.

 

 

De Beatrijslegende verhaalt hoe een jonge kloosterzuster haar kap over de haag gooit om een luxueus leventje te gaan leiden met haar rijke jeugdvriend. Er komen twee kindjes van maar na zeven jaar zijn de centen op en moet Beatrijs zich prostitueren en gaan bedelen om haar gezinnetje te onderhouden. Als ze na 14 jaar toevallig in de buurt van haar klooster komt verneemt ze dat haar afwezigheid nooit is opgemerkt. De heilige Maria – tot wie Beatrijs elke dag had gebeden – had haar gedaante aangenomen en haar taken vervuld. Beatrijs keerde berouwvol naar haar klooster terug, biechtte haar zonden en de abt beloofde voor haar kinderen te zorgen.

 

Ik kon ’t u niet gezeggen alles,                            

Hoe veel geluks ende ongevals                            

Uit der minne beken runnen.            

 

- Geschreven door Hugo De Ridder           

BEKENDE ANTWERPENAAR 

Kristien Hemmerechts

Auteur 

Benieuwd? 

Lees de tekst van Kristien Hemmerechts

in het boek 'Citaat op Straat'.

A+.jpg