De Georges Eekhoudlaan is een van de zes verbindingswegen tussen de Lode Zielenslaan en de Emile Verhaerenlaan.
De Frans-Belgische schrijver Georges Eekhoud (1854-1927) was een verfranste Vlaming die zijn leven lang verscheurd werd tussen twee culturen. Hij stamde uit een vermogende familie maar verloor zeer jong zijn beide ouders.
Hij liep college o.m. in Zwitserland en begon studies aan de Koninklijke Militaire School in Brussel die hij echter voortijdig moest verlaten omdat hij betrokken was geraakt bij een duel. Nadien verspilde hij de erfenis van zijn grootmoeder en ouders en moest hij zijn kost verdienen met een job als corrector en nadien redacteur bij een krant.
Naast zijn journalistieke activiteit schreef Eekhoud een aantal romans, gedichten theaterstukken en essays, waarin hij vooral de sociale onrechtvaardigheid aan de kaak stelde.
In zijn romans plaatste hij de arme drommel tegenover de gezette burger, het platteland tegenover de stad, de traditie tegenover de vooruitgang. Zijn helden zijn primitieve mensen, sociaal onaangepasten, mensen met een hoek af, onbehouwen Vlaamse boerenkinkels, vogelvrijen en homoseksuelen.
In La Nouvelle Carthage ()1888 geeft hij de egoïstische en bedorven Antwerpse burgerij ervan langs; in andere werken sympathiseert hij met de simpele mensen uit de polderbevolking rondom Antwerpen. Hij was gefascineerd door het primitieve leven, door de elementaire levenskracht, door de melancholie van de Vlaamse volksziel waarnaar, jaren later, ook Jacques Brel in zijn chansons op zoek was.
Georges Eekhoud heeft niet alleen een straatnaam op Linkeroever, hij heeft ook een standbeeld op het Mac Leodplein.
Een van zijn mooie teksten was te lang om op een stoeptegel te graveren: Mijn uitverkoren landstreek bestaat voor geen enkele toerist en nooit zal een dokter of reisgids haar aanbevelen… Mijn erf is schraal, vlak en bestemd voor de nevels…
Geschreven door Hugo De Ridder
LOCATIE
Georges Eekhoudlaan,
hoek Lode Zielenslaan
ZONE
HALEWIJN
MATERIAAL
Arduin
BEKENDE ANTWERPENAAR
Els De Bodt
Directeur van hetpaleis,
theaterhuis voor kinderen in hartje Antwerpen
Benieuwd?
Lees de tekst van Els De Bodt
in het boek ‘Citaat op Straat’.