Men is maar groot, als men gewoon is wat men is

Alexander D’Hooghe – Foto: Jonathan Ramael

De Louis Paul Boonstraat is een van de jongste straten  op  Linkeroever (2014). Ze verbindt de Halewijnlaan met de Gloriantlaan en vormt het sociale hart van de Europarkwijk. De straat kwam tot stand door een goede samenwerking tussen het stadsbestuur en de bewonersgroep HELO. De aanleg ervan betekende voor de ietwat sombere woonwijk een opmerkelijke opwaardering.

Dat er een straat naar de schrijver, dichter en schilder Louis Paul Boon (1912-1979) zou genoemd worden, lag voor de hand. Zijn eerste roman De voorstad groeit (1942) beschrijft het leven van de allerlaatste straat van een voorstad in aanbouw, Vier jaar later verschijnt zijn Vergeten straat, over het lot van bewoners die door de aanleg van de noord-zuidverbinding in Brussel, van de buitenwereld worden afgesneden. En zijn meest bekroonde en vertaalde roman De Kapellekensbaan gaat eveneens over een straat.Boon werd op zijn 16de van  school gestuurd wegen het bezit van ‘verboden’ boeken. Daarna hielp hij zijn vader als gevel- en pistoolschilder en kon enkele lessen volgen aan de Aalsterse Academie voor Schone kunsten. Tijdens de eerste dagen van de oorlog (1940) werd hij krijgsgevangen gemaakt en naar een kamp in Duitsland overgebracht. Zijn ervaringen als soldaat  zou hij beschrijven in Mijn kleine oorlog, een verzameling kronieken die telkens eindigden op een pointe en waardoor Boon naam verwierf. Andere bekende werken zijn De bende van Jan de Lichte en Paradijsvogel.

Boon had ook een pikant kantje. Zo verzamelde hij in zijn leven meer dan 24.000 afbeeldingen van schaars geklede dames. Hij selecteerde er de beste uit voor een tentoonstelling Fenomenale Feminateek, maar zowel in Lede als in Antwerpen werd die tentoonstelling verboden of voortijdig afgebroken.In 1971 verscheen het meesterwerk van Boon: Pieter Daens over de sociale en politieke strijd in de stad Aalst aan het einde van de 19de eeuw. Op dit boek baseerde regisseur Stijn Coninx zijn succesfilm Daens, genomineerd voor een Oscar. Studio 100 maakte er een gelijknamige musical van.

Na de vele vertalingen van De Kapellekensbaan  werd Boon  beschouwd als een serieuze kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur. Boon was op 11 mei 1972 uitgenodigd door de Zweedse ambassade te  Brussel om vermoedelijk te horen dat hem de Nobelprijs was toegekend maar de dag voor het onderhoud overleed hij aan zijn schrijftafel.

​De bewonersgroep HELO, onder voorzitterschap van districtsraadslid Marita Wuyts, koos het citaat.

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
Louis Paul Boonstraat 41,
aan het sportcomplex

ZONE
HALEWIJN

MATERIAAL
Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR
Alexander D’Hooghe
intendant die de overkapping van de
Antwerpse ring begeleidt

Benieuwd?
Lees de tekst van Alexander D’Hooghe
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat