De Antwerpse linker Schelde-oever is van oudsher een plek van rust, verpozing en vermaak tegenover de drukke metropool. Heel veel straten dragen er de naam van een schrijver uit de Vlaamse en Europese literatuur of van een figuur uit onze middeleeuwse ballades, zoals Blancefloer, Beatrijs, Gloriant en Halewijn. ​Veel bewoners zijn zich vaak niet bewust van de historische of culturele waarde van de persoon waar hun straat naar vernoemd is. In totaal lenen meer dan 60 schrijvers, kunstenaars en romanfiguren hun naam aan een straat of plein op Linkeroever.

In 2004 vatte Actiecomité Linkeroever (ALO vzw) het plan op om bekende citaten van schrijvers in het straatbeeld aan te brengen. Op 20 november 2004 werd de eerste literaire stoeptegel ingehuldigd.

Drijvende kracht achter het initiatief was auteur en voormalig De Standaard-journalist Hugo De Ridder: “Toen ik op Linkeroever kwam wonen, zag ik dat veel straten naar schrijvers werden vernoemd. Maar veel bewoners wisten niet over wie het ging. Via ALO zijn we dan met de stoeptegels begonnen.”

Hugo De Ridder werd in 2005 bekroond voor zijn initiatief door de auteursverenigingen met een Gouden Hendrik. Hugo De Ridder overleed onverwacht in oktober 2018. Zijn begrafenis werd bijgewoond door tal van prominenten uit het culturele en politieke leven, die hem als vriend kwamen eren.

 

Sinds september 2015 werd, in samenwerking met district Antwerpen, ‘Citaat op straat’ verder uitgebreid. Anno 2021 werden niet minder dan 64 tegels geplaatst, waaronder ook de 4 tegels geplaatst door bewonersvereniging HELO.

Maar Linkeroever groeit nog steeds en zodoende is dit verhaal nog lang niet compleet. In 2021 werd de feitelijke vereniging 'Citaat op Straat' opgericht zodat dit project aan de volgende fase kan beginnen.

Splash_COS.png
A+.jpg