Hubert Lampo

Er is geen kerkhof
dat niet vol
onmisbare kerels ligt

Bernard Dewulf - auteur - over het citaat van Hubert Lampo
Bernard Dewulf – Foto: Jonathan Ramael

Het citaat

De Hubert Lampolaan is de tweede hoofdstraat  van de nieuwe Regattawijk. Samen met Hugues Pernath en straks met Jef Geeraerts houdt Antwerpen de literaire naamgeving op Linkeroever in ere. De Vlaamse schrijver Hubert Lampo (1920-2006) had allicht liever een straat gekregen op de Antwerpse rechteroever die een prominente rol speelde als decor voor zijn romans.

De schrijver werd geboren in de Beerschotstraat in de wijk Het Kiel en groeide op in een socialistisch gezin. Hij was niet gedoopt wat in die jaren zeer ongewoon was. Hij behaalde het diploma van onderwijzer in 1937. De economische crisis, de opkomst van het fascisme en de oorlogsgruwelen zullen zijn later werk tekenen. Lampo was korte tijd  leraar maar stapte over naar de  Volksgazet waar hij snel uitgroeide tot een veelgelezen cultureel journalist. In 1965 werd hij hoofdinspecteur van de Openbare Bibliotheken.

Lampo schreef meer dan veertig romans, dertig essays, novellen en toneel waarvan velen in verscheidene Europese talen werden vertaald. Hij ontving 25 literaire prijzen en onderscheidingen.

Lampo was waarschijnlijk de meest gelezen auteur in de middelbare scholen van  Vlaanderen. Zijn boek De komst van Joachim Stiller (1959) was jarenlang verplichte lectuur op colleges en in lycea. Het boek kende 44 herdrukken en een twintigtal vertalingen. De verfilming ervan in 1976 door Harry Kümel oogstte hoge kijkcijfers op de Vlaamse en Nederlandse televisie. Het boek was een hoogtepunt van het magisch realisme dat Lampo meesterlijk bespeelde. Deze stroming slaagt erin paranormale verschijnselen, eigenschappen en gebeurtenissen zo te verwoorden dat de lezer de meest wonderlijke ongerijmdheden een tijdlang voor waarheid aanneemt en slikt.

In de jaren ’60-70 was Lampo een alom gevierd schrijver. Op de  Boekenbeurzen (toen nog zonder kookboeken), behoorde hij jarenlang tot de toppers. Titels als: Hermione betrapt, De goden moeten hun getal hebben, Een geur van sandelhout, De prins van Magonia… doen bij vijftigplussers ongetwijfeld een belletje rinkelen.  Maar gaandeweg werd de schrijver steeds vaker door literaire critici verguisd omwille van zijn naïeve stijl en verhaallijnen. Lampo maakte er geen geheim van dat hij zich door die aanzwellende kritiek ten zeerste miskend en gekrenkt voelde. Op latere leeftijd verliet Hubert Lampo Antwerpen voor de Kempen. De dood van zijn vierde vrouw trof hem zeer. Op 85 jaar overleed hij in een bejaardentehuis in Essen.

​Hubert Lampo beschreef in het boek ‘De vingerafdrukken van Brahma’ een personage Jeronimus van Swyndrecht, van wie de geliefkoosde zin nu op een stoeptegel staat.

Geschreven door Hugo De Ridder

Informatie

UIT
[popup_anything id=”1100″]

LOCATIE
Hubert Lampolaan,
hoek Blancefloerlaan

ZONE
BLANCEFLOER

MATERIAAL
Arduin

GEPLAATST
2018

Boek

BEKENDE ANTWERPENAAR
Bernard Dewulf
Auteur

Benieuwd?
Lees de tekst van Bernard Dewulf
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.