Beatrijs

Ik kon ’t je niet genoeg zeggen
hoeveel geluk en ongeluk
voortvloeien uit liefdesroes

Kristien Hemmerechts – Foto: Jonathan Ramael

Het citaat

Reeds voor Wereldoorlog II had het Antwerpse stadsbestuur, vooral onder impuls van burgemeester Camille Huysmans, literaire plannen met Linkeroever. In de jaren dertig kregen de eerste brede lanen – aangelegd op de met meters zand opgehoogde poldergronden – de naam van middeleeuwse romanfiguren: Beatrijs, Blancefloer en Halewijn (1938), Esmoreit en Gloriant (1939).

De Beatrijslaan vertrekt aan het Frederik Van Eedenplein en volgt de Schelde richting Burcht. Voorbij het Galgenweel treft men er het gloednieuwe Forensisch psychiatrisch centrum Antwerpen (nr 96) en het Rode Kruis Opvangcentrum voor Asielzoekers (nr 100). Maar de meeste inwoners kennen de laan van enkele fijne restaurantjes en de watersportverenigingen.

De Beatrijs legende verhaalt hoe een jonge kloosterzuster haar kap over de haag gooit om een luxueus leventje te gaan leiden met haar rijke jeugdvriend. Er komen twee kindjes van maar na zeven jaar zijn de centen op en moet Beatrijs zich prostitueren en gaan bedelen om haar gezinnetje te onderhouden. Als ze na 14 jaar toevallig in de buurt van haar klooster komt verneemt ze dat haar afwezigheid nooit is opgemerkt. De heilige Maria – tot wie Beatrijs elke dag had gebeden – had haar gedaante aangenomen en haar taken vervuld. Beatrijs keerde berouwvol naar haar klooster terug, biechtte haar zonden en de abt beloofde voor haar kinderen te zorgen.

Ik kon ’t u niet gezeggen alles,
Hoe veel geluks ende ongevals
Uit der minne beken runnen. 

Geschreven door Hugo De Ridder

Informatie

UIT
[popup_anything id=”2225″]

LOCATIE
Beatrijslaan 2

ZONE
BLANCEFLOER

MATERIAAL
Arduin

GEPLAATST
2012

Boek

BEKENDE ANTWERPENAAR
Kristien Hemmerechts
Auteur 

Benieuwd?
Lees de tekst van Kristien Hemmerechts
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.