Frederik van Eeden

Wat is harmonie, Windekind?
Dat is hetzelfde als geluk

Foto: district Antwerpen

Het Frederik van Eedenplein had het kloppend hart van Linkeroever moeten worden, maar alle plannen daartoe zijn tot dusver mislukt. Nu is het vooral bekend door de voetgangerstunnel, het metro- en busstation. Het plein werd in 1950 aangelegd en in 1952 kreeg het zijn huidige naam. Tevoren werd het in de volksmond het Sint Annaplein genoemd.

De Nederlander Frederik van Eeden (1860-1932) was bij de Vlaamse jeugd vooral bekend als de auteur van De kleine Johannes, een boek dat in 1887 verscheen en tot in de jaren 1970 verplichte lectuur was in het secundair onderwijs.

Het boek, een soort sprookje,  symboliseert eigenlijk de levensfases van elke mens. De vijf hoofdfiguren die Johannes’ pad kruisen staan symbool voor de fantasierijke jeugd (Windekind), de weetgierigheid van de puber (Wistik), de twijfel van de hogeschoolstudent (Pluizer), het materialisme van de volwassene (Cijfer) en ten slotte de confrontatie met de dood van de ouders (Hein).

Wij kennen Frederik van Eeden als schrijver en dichter maar hij was vooral huisarts en richtte een van de eerste psychotherapeutische klinieken in Nederland op. Zijn tweede bekendste werk Van de koele meren des doods (1900 en verfilmd in 1982)  beschrijft het leven van een aan morfine verslaafde vrouw die in de prostitutie verzeilt.  Dank zij de psychanalyse en het contact met een kloosterzuster in het befaamde Hôpital de la Salpêtrière in Parijs, weet ze haar handicaps – die ze meekreeg via erfelijkheid, opvoeding en milieu – te overwinnen.

Het Frederik van Eedenplen kreeg twee citaten, allebei uit het boek De kleine Johannes. Ze werden gekozen door de meer dan 500 deelnemers aan de Dag van Linkeroever literair op 4 mei 2003. Het tweede citaat luidt volledig: ‘Wat is harmonie, Windekind? Dat is hetzelfde als geluk. Het is dat, waarnaar alles streeft. Ook de mensen.’

Maar dit was te lang om op één bronzen tegel van 30 bij 30 cm te graveren.

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
Frederik van Eedenplein,
aan uitgang Sint-Annatunnel

ZONE
BLANCEFLOER

MATERIAAL
Brons

Dit citaat werd niet opgenomen in het boek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.