Reinaert

Reynarde de vos,
de felle met de grijze baard

Mekanik Strip – Foto: Jonathan Ramael

Reinaart kon niet ontbreken op Linkeroever waar zowat alle andere epische figuren en personages uit de middeleeuwen een straatnaam kregen: Tijl Uilenspiegel, Blancefloer, Esmoreit, Halewijn, Gloriant en Beatrijs. De Reinaartlaan loopt parallel met de noordzijde van de Charles de Costerlaan.

Van den vos Reynaerde is een episch dierdicht, geschreven in de 13de eeuw, gebaseerd op het Latijnse dierenepos Ysengrimus. Als auteurs worden veelal  Aernout en Willem genoemd. Ze kregen op Linkeroever een straat naar hen genoemd (zie 2).

In de oude dierenverhalen werden de dieren bepaalde karaktereigenschappen toegeschreven. De leeuw was nobel, de beer goedmoedig maar de vos daarentegen wreed, hebzuchtig, vals, ontuchtig en genadeloos.

De vos Reinaart staat in het epos terecht voor zijn misdaden op de Hofdag van de leeuw, koning Nobel. Hij slaagt er echter in zijn aanklagers verdacht te maken als samenzweerders. Ze zouden in het geheim een schat verzameld hebben om Nobel te bevechten. Gelukkig kon Reinaart de schat stelen en hem in de Kriekeput verborgen houden. In ruil voor zijn vrijlating zou de vos de koning de vindplaats tonen.

Daarop worden de samenzweerders ingerekend, terwijl de vos naar zijn burcht Malpertuus vlucht. Als de koning ontdekt dat hij bedrogen is, gaat hij met zijn edelen naar de burcht maar moet er vaststellen dat de vos de wildernis is ingevlucht.

Het boek staat vol satirische verwijzingen naar de adel en de geestelijkheid, allebei moeten ze het ontgelden. Ook gewone mannen worden beschreven als een bende primitievelingen en vrouwen vaak als sletten.  Via de dieren leverden de auteurs ongeremd kritiek op machtige tijdgenoten  zonder te hoeven vrezen voor represailles.

De vos wordt veelal als ‘fel’ omschreven. Fel was in de middeleeuwen een negatief geladen begrip. Toen betekende het doortrapt, boosaardig, onheilspellend. Nu heeft het woord fel veeleer een neutrale of zelfs positieve bijklank: hartstochtelijk, vinnig, vurig, verbeten.

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
Reinaartlaan 8

MATERIAAL
Arduin

BEKENDE ANTWERPENAAR
Mekanik Strip
Legendarische stripwinkel
in het hartje van Antwerpen,
zaakvoerders Kim wuyts en Jens lambrigts

Benieuwd?
Lees de tekst van Mekanik Strip
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.