August Vermeylen

Wij willen Vlamingen zijn om Europeeërs te worden

Foto: district Antwerpen

De August Vermeylenlaan is een van de breedste lanen van Antwerpen. Ze verbindt de Esmoreitlaan met de Charles de Costerlaan. Twee royale rijvakken, gescheiden door 50 meter brede platanendreven op vier rijen. In 1939 kreeg de laan  de naam Parkway, toen Manhattan nog model stond voor een Linkeroever met 150.000 tot 500.000 bewoners. De huidige naam dateert van 1949.

De veelzijdige August Vermeylen (1872-1945) was dichter, romanschrijver, criticus, essayist, kunsthistoricus en politicus. Hij debuteerde met sensualistische verzen en impressionistische prozaschetsen en veelal bijtende kritieken. Door zijn sterke persoonlijkheid is Vermeylen steeds een gangmaker, organisator en coördinator van het Vlaamse cultuurleven geweest. Hij werd rector van de vervlaamste universiteit van Gent en zetelde in de Senaat. Hij was de vader van de socialistische minister Piet Vermeylen die tijdens de schoolstrijd (1954-1958) Pietje de Leugenaar zou worden genoemd omdat hij als minister van Binnenlandse Zaken kordaat ontkende dat er een betoging doorging in Brussel terwijl de televisie beelden uitzond van honderdduizend manifestanten tegen onderwijsminister Collard.

August Vermeylen is vooral bekend gebleven door zijn polemische essays: Kritiek der Vlaamsche Beweging en Vlaamsche en Europese Beweging. Hierin bepleitte hij dat de Vlaamse Beweging, gekenmerkt door romantiek en nationalisme, het accent zou verleggen naar intellectueel realisme en wereldburgerschap.

Vermeylen bracht de Vlaamse literatuur op een hoger peil met zijn wijsgerig en beschouwend proza, geschreven in een pregnante, plastische en zuivere taal. Nog leesbaar is de roman De wandelende Jood. De ahasverus verbeeldde een jood die Christus zou geslagen hebben en als straf tot in de eeuwigheid onder verschillende gedaanten in Europa moest ronddwalen. Het heeft vele schrijvers door de eeuwen heen geïnspireerd. In zijn boek beschrijft Vermeylen in symbolische vorm het geestelijk avontuur van zijn jeugd met als eindpunt de wording van de volledige mens, de humanist.

Aan de bewoners van de Vermeylenlaan werd in 2004 per brief gevraagd welke twee citaten ze wilden aangebracht zien. Sneuvelden o.m.: Brussel mogen we in geen geval loslaten en opofferen – Om iets te zijn moeten we Vlamingen zijn. Het citaat ‘Ik verwacht alles van het open debat’ stond niet op de keuzelijst maar werd door een bewoonster aangebracht die het opdiepte uit een tribune in het dagblad ‘Le Peuple’ van 1918.

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
August Vermeylenlaan,
aan bushalte Hof Ter Schelde

MATERIAAL
Arduin

Dit citaat werd niet opgenomen in het boek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.