Jules Michelet

De liefde is een loterij,
dat is de kern van elke roman

Dalilla Hermans - auteur - over het citaat van Jules Michelet
Dalilla Hermans – Foto: Jonathan Ramael

Het citaat

De Micheletstraat is een zijstraat van de Charles De Costerlaan (noordkant).

De Franse historicus Jules Michelet (1798-1874) was een Parijse volksjongen. Zijn moeder stamde uit een Ardeense boerenfamilie en zijn vader baatte  een bescheiden drukkerij uit die tijdens het Keizerrijk op de fles ging. Ondanks de vroege dood van zijn moeder en de omzwervingen van zijn vader kreeg hij een solide opleiding en bracht het op 23-jarige leeftijd tot leraar geschiedenis in het toen beroemde Sainte-Barbecollege. Enkele jaren later werd hij maître de conférence in de Parijse Normaalschool om tenslotte hoogleraar te worden aan de Sorbonne en de Ecole de France.

Getekend door het overlijden van zijn vrouw, zijn vader en zijn nieuwe vriendin, brak hij definitief met de Kerk en stelde zich in woord en geschrift volledig ten dienste van de Revolutie. De revolutie van 1848 was een bekroning maar in 1851 werden zijn verwachtingen gekelderd door de staatsgreep van Louis-Napoleon Bonaparte. Michelet weigerde de eed aan de nieuwe keizer af te leggen en kreeg zijn ontslag als archivaris en hoogleraar. Hij moest Parijs ontvluchten en vestigde zich in Italië.

In 1969 verscheen zijn hoofdwerk ‘Histoire de France‘ in 19 delen waarvan de 19de eeuw onvoltooid is gebleven. Als geschiedschrijver was hij vernieuwend omdat hij de Franse natie beschouwde als een morele persoonlijkheid waarvan hij alle organen en functies wilde doen kennen. Hiertoe gebruikte hij niet alleen officiële documenten maar ook kunst en literatuur en zelfs tradities en overleveringen waardoor hij de trots van het Franse volk wilde opwekken.

Toen Michelet in zijn ballingsoord de teloorgang van de Commune vernam, kreeg hij een beroerte en stierf kort nadien.

In zijn boek ‘Sur les chemins de l’Europe‘ beschrijft hij ook Antwerpen. Hierin toont hij zich een bewonderaar van Rubens maar volgens Michelet waren de schilderijen van Quinten Metsys niet te overtreffen.

Geschreven door Hugo De Ridder

Informatie

UIT

LOCATIE
Micheletstraat,
hoek met Charles De Costerlaan

MATERIAAL
Arduin

GEPLAATST
2016

Boek

BEKENDE ANTWERPENAAR
Dalilla Hermans
Opiniemaakster en auteur

Benieuwd?
Lees de tekst van Dalilla Hermans
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.