Johann Wolfgang van Goethe

In de beperking toont zich de meester

Sihame El Kaouakibi – Foto: Jonathan Ramael

De Goethestraat is een zijstraat van de Thonetlaan tegenover de jachthaven en vooral bekend van de aldaar gevestigde Sint-Anna Goethe (SAG)-basisschool en de tandartspraktijk Icarus.

Johan Wolfgang von Goethe (1749-1832) kreeg een straat op Linkeroever in 1957 samen met twee andere Duitse letterkundigen Friedrich von Schiller en Wilhelm Raabe.  Goethe was zowel  schrijver, dichter, jurist, minister en wetenschapper. Literair is hij vooral bekend  als een vertegenwoordiger van de Sturm und Drang beweging waarmee een periode van literaire opstandigheid op het einde van de 18de eeuw wordt aangegeven.

Amper 25 jaar oud schreef Goethe een absolute bestseller, het nu nog leesbare Die Leiden des Jungen Werther (Het lijden van de jonge Werther), een smartelijk liefdesverhaal in briefvorm waaraan heel wat zelfmoorden uit die tijd werden toegeschreven.

In 1776 trad Goethe in dienst als Geheimer Legationsrat op vraag van de jonge Hertog Karl August von Sachsen-Weimar. Hij schreef er o.m. Iphiginie auf Tauris.

Tien jaar later vertrok hij naar Italië waar hij de klassieke kunst bestudeerde en zijn innerlijke rust vond. Na zijn terugkeer leerde hij Friedrich von Schiller beter kennen en ontstond er een inspirerende vriendschap. Beiden schreven ze bijna duizend epigrammen, de Xenien, waarin het publek en de recensenten de kop van jut zijn.

Zijn meesterwerk is echter de tragedie Faust. Het is zijn versie van de Faustlegende, het pact met de duivel in ruil voor bovennatuurlijke krachten. Het boek kende een lange aanloop en verscheen pas in 1808. Het tweede deel werd postuum uitgegeven.

Van Goethe lagen er vele citaten voor het grijpen:

Boven alle bergtoppen is rust
– De ziel van de mensen lijkt op het water

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
Goethestraat 1,
vrije basisschool Sint-Anna Goethe

MATERIAAL
Brons

BEKENDE ANTWERPENAAR
Sihame El Kaouakibi
Oprichtster van Let’s Go Urban

Benieuwd?
Lees de tekst van Sihame El Kaouakibi
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.