Jules Persijn

Het genoegen van
zoveel mogelijk goeds te zeggen

Saskia de Coster - auteur - over het citaat van Julius Persijn
Saskia de Coster – Foto: Jonathan Ramael

Het citaat

De Juul Persijnstraat is een zijstraat van de Lode Zielenslaan.

Vlaams criticus en literair historicus Julius Persijn (1878-1933) studeerde filosofie te Rome en germanistiek in Leuven. Hij was docent aan de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen en de Handelshogeschool in Antwerpen en hoogleraar algemene literatuurgeschiedenis aan de Gentse universiteit.

Tijdens zijn docentschap  schreef hij essays, gedichten en monumentale biografische studies.  Door woord en geschrift  oefende hij een diepgaande invloed uit op een hele generatie katholieke intellectuelen.

Persijns naam blijft verbonden aan Dietsche Warande en Belfort dat onder zijn leiding uitgroeide tot een toonaangevend, katholiek literair tijdschrift.

Bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog vluchtte de 36-jarige Persijn naar Engeland en vandaar naar Nederland waar hij les gaf aan uitgeweken Belgen.

Na de oorlog werden zijn diensten aan de universiteit niet langer op prijs gesteld en werd hij ontslagen. Hierop volgde een bittere strijd voor academisch eerherstel. Dat lukte uiteindelijk en Gent bood hem een leerstoel in de Letteren en Wijsbegeerte aan. Toch had de jarenlange strijd Persijn geestelijk uitgeput. Depressief en in de war verliet hij op 10 oktober 1933 zijn huis in Broechem. Twee dagen later werd zijn lichaam gevonden in een nabijgelegen regenput.

Geschreven door Hugo De Ridder

Informatie

UIT

LOCATIE
Juul Persijnstraat,
hoek met Lode Zielenslaan

ZONE
HALEWIJN

MATERIAAL
Arduin

GEPLAATST
2015

Boek

BEKENDE ANTWERPENAAR
Saskia de Coster
Auteur

Benieuwd?
Lees de tekst van Saskia de Coster
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.