Esmoreit

Kwade werken leiden tot bederf,
reine harten doen het goed,
als ze deugdzaam zijn en trouw

Foto: district Antwerpen

Reeds voor Wereldoorlog II had het Antwerpse stadsbestuur, vooral onder impuls van burgemeester Camille Huysmans, literaire plannen met Linkeroever. In de jaren dertig kregen de eerste brede lanen de naam van middeleeuwse romanfiguren: Beatrijs, Blancefloer en Halewijn, Esmoreit en Gloriant.

Het heeft weinig gescheeld of  heel het project Citaat op Straat had nooit het levenslicht gezien. Enkele maanden na de Duitse bezetting vond de nieuwe bewindvoerder die literaire namen maar niets en moesten er meer polder-grondgebonden namen komen. Op 21 november 1940 al kregen drie nieuwe straten vogelnamen: Waterhoen, Reiger en Meeuw. In 1949 keerde men onder impuls van burgemeester Craeybeckx terug naar de literaire naamgeving.

De Esmoreitlaan in het noorden van Linkeroever moest de derde oost-westverbinding worden, even lang als de Blancefloerlaan, maar die plannen zijn nooit uitgevoerd. Nu is de laan vooral bekend door zijn drie dure woontorens met daktuinen, zwembaden en 250m² appartementen.

Esmoreit is zoals Gloriant een hoofdpersonage van een abel spel. Bij zijn geboorte is hij kroonprins van Sicilië, tot ongenoegen van zijn neef Robberecht, die had gehoopt dat hij de troonopvolger zou worden. Robberecht wil de kleine Esmoreit in een put verdrinken maar een gezant van de koning van Damascus kan hem, ingevolge een voorspelling, net op tijd afkopen. Aan het hof van Damascus wordt de koningsdochter Damiët verliefd op de ‘vondeling’ Esmoreit. Die wil op die liefde niet ingaan gezien zijn lagere komaf  maar gaat op zoek naar zijn natuurlijke ouders. In Sicilië ontdekt hij dat hij wel degelijk koningsbloed in de aderen heeft. Zijn geliefde Damiët is haar lief nagereisd samen met de gezant. De christelijke koning van Sicilië aanvaardt de islamitische als zijn schoondochter en doet troonafstand. Bij deze ceremonie herkent de gezant uit Damascus neef Robberecht als de man die destijds de kleine Esmoreit wilde doden. De snoodaard wordt opgehangen, Esmoreit en Damiët leven nog lang en gelukkig.

Geschreven door Hugo De Ridder

LOCATIE
Esmoreitlaan 5

MATERIAAL
Arduin

Dit citaat werd niet opgenomen in het boek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.