Gloriant

Beroem je op niets, want eer haal je er niet van.
Eigendunk wordt nooit geprezen

William Boeva - Stand Up Commedian - over het citaat van Gloriant
William Boeva – Foto: Jonathan Ramael

Het citaat

Reeds voor Wereldoorlog II had het Antwerpse stadsbestuur, vooral onder impuls van burgemeester Camille Huysmans, literaire plannen met Linkeroever. In de jaren dertig kregen de eerste brede lanen de naam van middeleeuwse romanfiguren: Beatrijs, Blancefloer en Halewijn, Esmoreit en Gloriant.

De Gloriantlaan is de langste noord-zuidverbinding op Linkeroever. Aanvankelijk waren er vier zulke assen getekend naar het voorbeeld van een moderne Amerikaanse stadsinrichting. Een tweede gefragmenteerde uitwerking is de as Vermeylenlaan-Halewijnlaan-Galgenweellaan.

Waren die eerste plannen integraal uitgevoerd dan had Linkeroever er nu uitgezien als een schaakbord met op elk vakje een groot blokkencomplex.

Gloriant is het hoofdpersonage uit een ‘abel spel’ een middelnederlands toneelstuk. Hij is hertog van Bruuyswijc en moet op verzoek van zijn ouders op zoek naar een bruid om voor een nageslacht te zorgen. Florentijn, de dochter van de Turkse baron Rodelioen verneemt dat, en zendt een knecht met haar portret naar Gloriant die onmiddellijk verliefd wordt op haar aanminnige trekken. Maar wat blijkt weldra? De vader van Gloriant heeft tijdens een kruistocht zowat de helft van de islamitische familie van baron Rodelioen uitgemoord. Toch vertrekt Gloriant naar zijn geliefde, merkt dat ze nog mooier is dan haar portret en valt na enig gestoei in de boomgaard van het paleis op haar schoot in slaap. Ze worden betrapt, gevangen gezet. Baron Rodelioen wil zijn dochter onthoofden, temeer omdat ze inmiddels van haar geloof is afgevallen en het christendom heeft omarmd. Bij toeval kan Gloriant uit de gevangenis ontsnappen en zijn toekomstige schoonvader doden. Gloriant en Florentijn huwen en leven nog lang en gelukkig.

Daarom raad ik heren ende vrouwen,
Dat zich niemand te hoge zal beroemen,
Want daar is zelden eer afgekomen.
Te hoge roem wordt nooit geprezen.

Geschreven door Hugo De Ridder

Informatie

UIT
[popup_anything id=”1258″]

LOCATIE
Hoek Bouvaertlaan & Gloriantlaan
t.h.v. apotheek

MATERIAAL
Arduin

GEPLAATST
2012

Boek

BEKENDE ANTWERPENAAR
William Boeva
Stand Up Comedian

Benieuwd?
Lees de tekst van William Boeva
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.