Ernest Claes

Ik dank allen
die goed voor mij waren

Will Ferdy – Foto Jonathan Ramael

Het citaat

De Ernest Claesstraat is een van de centrale straten van de Europarkwijk. Ze werd pas in 1970 aangelegd toen het stadsbestuur besloot een hoogbouwwijk (tot 25 verdiepingen) op Linkeroever toe te laten. Deze sociale woonwijk bevat talrijke goed uitgebouwde diensten. De kwalijke reputatie ervan is stilaan weggedeemsterd dank zij een volgehouden stedelijke werking in samenwerking met actiegroepen en buurtcomités.

De veelgelezen heimateschrijver Ernest Claes (1881-1968) is geboren in een kinderrijk landbouwersgezin in Zichem. Zijn meeste romans zullen zich trouwens in de streek Kempen-Hageland afspelen. Na een korte periode te hebben gewerkt in de drukkerij van de Abdij van Averbode, promoveerde Claes te Leuven in de Germaanse filologie.

Zijn eerste boek De Witte (1920) kende een immens succes. Er zijn inmiddels 400.000 exemplaren van verkocht, 8 vertalingen van gemaakt en verscheidene films. Ook zijn andere personages zoals Wannes Raps, pastoor Campens, Jeroom en Benzamien, de heren van Sichem hebben talrijke toneelauteurs en tv-makers geïnspireerd.

In feite schetste de auteur veelal een vrij triest milieu waarin kinderen in armoede opgroeien en volwassenen door het harde werken ongevoelig worden. Maar dat leed wordt vaak verborgen achter een lach en een kwinkslag.

Ernest Claes was een tijdlang ambtenaar, lid van de Koninklijke Vlaamse Academie en kreeg in 1958 de prijs van de Vlaamse provincies voor heel zijn oeuvre. Sinds 1974 bestaat er een Ernest Claesgenootschap.

Het meest voor de hand liggende citaat voor Ernest Claes zou geweest zijn:

God schept de dag en de Witte vliegt erdoor.

Toch koos de cultuurcommissie voor de slotzin uit Cel 269, het dagboek dat de schrijver bijhield in de gevangenis van Sint-Gillis. Daar werd hij, onmiddellijk na de bevrijding in september 1944, drie maanden vastgehouden zonder enige concrete aanklacht. En ofschoon hij een afschuwelijke en mensonterende periode had beleefd, eindigde hij zijn dagboek met de mooie zin die nu een bronzen stoeptegel siert.

Geschreven door Hugo De Ridder

Informatie

UIT
[popup_anything id=”2212″]

LOCATIE
Ernest Claesstraat,
hoek met Emile Verhaerenlaan

ZONE
HALEWIJN

MATERIAAL
Brons

GEPLAATST
2006

Boek

BEKENDE ANTWERPENAAR
Will Ferdy

Benieuwd?
Lees de tekst van Will Ferdy
in het boek ‘Citaat op Straat’.

Het boek Citaat op Straat

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan, aanvaardt u het gebruik van cookies.